• 100% tevredenheid gegarandeerd!
  • Kantoorautomatisering: Microsoft Office
  • ICT team: 24x7training™

De waarde van een vertrouwenspersoon: iemand om op terug te vallen

QM-afbeelding8

Een vertrouwenspersoon is iemand die je kunt benaderen als je ergens mee zit en iemand nodig hebt om mee te praten. Dit kan op het werk zijn, op school, in de sportclub of in andere sociale situaties waarin je verkeert. Het is belangrijk om te weten dat er altijd iemand is die je kunt vertrouwen en waar je terecht kunt als je het even niet meer ziet zitten.

Wat is een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon is iemand die door de organisatie, school of club is aangewezen om als aanspreekpunt te fungeren voor medewerkers, studenten of leden. Deze persoon heeft als taak om mensen te ondersteunen bij problemen op het werk, op school of in hun privéleven. Dit kan gaan om onderwerpen zoals pesten, discriminatie, seksuele intimidatie, agressie of geweld, of andere persoonlijke problemen. Een vertrouwenspersoon is er om naar je te luisteren, je te steunen en je te helpen bij het vinden van een oplossing voor je probleem. Hij of zij is onafhankelijk en zal alles wat je vertelt vertrouwelijk behandelen. Dit betekent dat de vertrouwenspersoon geen informatie zal delen met anderen, tenzij je daar zelf toestemming voor geeft.

vertrouwenspersoon

Voordelen

Het kan soms moeilijk zijn om een probleem te bespreken met een vertrouwenspersoon, omdat je niet weet hoe deze persoon zal reageren. Maar bedenk dat een vertrouwenspersoon getraind is om naar je te luisteren en je te helpen. Hij of zij zal begripvol zijn en je niet veroordelen. Het is belangrijk om te weten dat je altijd de keuze hebt om wel of niet naar een vertrouwenspersoon te stappen. Organisaties, scholen en clubs zijn verplicht om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Dit is vastgelegd in de Arbowet en de Wet medezeggenschap op scholen. De vertrouwenspersoon is er om bij te dragen aan een veilige werkomgeving, een veilige schoolomgeving en een veilige sportomgeving.

Op iemand terug vallen

Als je behoefte hebt aan een gesprek met een vertrouwenspersoon, kun je deze persoon vaak vinden via de website van de organisatie, school of club waar je bij aangesloten bent. Je kunt ook informeren bij je leidinggevende, mentor of coach. Het is belangrijk om te weten dat je altijd de keuze hebt om wel of niet naar een vertrouwenspersoon te stappen. Maar het kan zeker helpen om je verhaal te delen en ondersteuning te krijgen bij het vinden van een oplossing.

Een vertrouwenspersoon kan ook preventief werken. Door te weten dat er iemand is waar je terecht kunt, kun je alerter zijn op signalen van bijvoorbeeld pesten of discriminatie en eerder ingrijpen. Ook kan de vertrouwenspersoon een rol spelen bij het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen en het creëren van een open cultuur waarin iedereen zich veilig voelt.
Het is daarom belangrijk dat organisaties, scholen en clubs de rol van vertrouwenspersoon serieus nemen en deze persoon goed opleiden en ondersteunen. Ook is het belangrijk dat de vertrouwenspersoon regelmatig in contact staat met de organisatie en hierover rapporteert.

Kortom, een vertrouwenspersoon kan een belangrijke rol spelen in het creëren van een veilige en open omgeving. Het is goed om te weten dat er altijd iemand is waar je terecht kunt als je ergens mee zit. Aarzel dus niet om contact op te nemen met een vertrouwenspersoon als je daar behoefte aan hebt. Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u en uw medewerkers kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op voor nadere informatie.

Zij hebben reeds hun IT-doelen behaald.